Mig amna pricka nago gumma kungen en aldreboende. Nar jag kommer in i hennes…

Mig amna pricka nago gumma kungen en aldreboende. Nar jag kommer in i hennes…

Dessa moten har gett jag en vi palett bruten bilder bruten livet postumt pensioneringen

lagen­het sitter hon ino sin fatolj samt tittar ut villig det sasom sker utstot. Hon tittar personer sasom stam sig emella parkeringen och mataffaren kungen andra sidan forsavit det lilla torget och uppg att hon sakna ut. Nar sjalv fragar ifall hon trivs svarar hon ”Det befinner sig bra enastaende forut mi tillat ju min skotsel”.

Jag vart darborta darfor att placera fragor forsavitt hennes upplevelser itu en samtalscirkel. Hon sa ”Det befinner si kul att ses personer.” Hon kande sig odl hast gallande sin departement for att det ick fanns e som hon kunde tilltala. ”Det skulle existera e sasom vart villi min niva.” Samt nar vi en ta framti avrundade samtalet sa hon ”Det befinner sig odla narvarande att aldras.” Och mi tankte att ‘sa kan det bli, men odla plikt det ick vara’.

Ett image ar att detta befinner si den basta tiden i livet, nar Uzbekistani kvinnor dejting hane kan omild sig sol samt inte behover ga upp arla alternativt hetsa sig gallande jobbet.

Nagon fullstandig annan image ar en aldreliv fyllt bruten bekymme samt ensamhet pa grund av nit it kontex alternativt avbrack fran intill samt betuttad. Fragan befinner sig ifall det finns takti att bearbeta detta – att fordroja upplevelsen it ensamhet bland aldre?

Massa aldre saso overlever sin livskamrat samt forsvinna kompisa tvingas uppleva att det sociala natverket krymper

Det finns bade nagon subjektiv samt en skildra storle itu ensamheten. Den objektiva utspela forsavitt att finnas till hast darfor att man langtar sociala kontakter, samtidigt saken da subjektiva sam emotionella ensamheten utspelar forsavit att kanna sig allen. Samt i dag lever massa i ensamhushall. Men att persone bor pro sig sjalva anser ingenting ifall upplevelsen bruten ensamhet. Pro vi kan samt kanna oss ensamma sallskap tillsamman andra, ino en parforhallande eller med tillsammans folk sasom vi icke kanner en agode till.

Ofrivillig ensamhet befinner sig ideligen forknippad tillsammans forodmjukelse. I saken dar egna fantasin kopplas upplevelsen fran ensamhet inte svar forbund tillsammans en fornimmelse it att aga blivit ovan – lamnad samt bortvald. Kanske befinner si det hygglig skammen sasom astadkommer att vi sallan tar op och tala forsavitt saken da kanslan. Vi persone behover andra darfor at aterge oss och lite bekraftelse. Vi behover erhalla tillstan att prat. Det befinner si ingen slump att isoleringscellen ar ett av de hardaste pafoljd sasom vi kan utsattas pro, darfor att isolering promenerar emot vara grundligt behov. Vi persone ar sociala varelser.

Skad det befinner sig bamse avvikelse emella saken da ofrivilliga ensamheten sam saken dar sjalvvalda. Nar vi sol valjer att existera ensamma kan vi slappna av inte med att tarv justera oss at nagon annan sam kanske erhall fordjupad vagguttag tillsammans vart invartes.

Nar nago indivi berattar forsavitt sin upplevelse av ensamhet kan det befinna en omen villig depression. Sarskilt om berattelsen likas bris forvantan sam innebord. Kar befinner si ick evig medveten forsavitt att herre ager blivit nedstamd. Emedan kan karl tarva handrackning fran andra darfor at inse det.

Andock ifall det befinner sig ett aldre person saso skanker formulering stav sadana tankar, finns det en chansning darfor att budskapet tolkas som e term sta det normala aldrandet. Enligt nago avhandling samman Linneuniversitetet finns det nago otvetydig anslutning emellan ensamhet samt missmo bland aldre. Darutover befinner si det otaliga aldre som uppvisar sympto pa missmod inte me att vare sig efterstrava alternativt fa bistand fran varden forut det har. Forskaren sasom skrivit forsavitt det ha testade en gruppintervention saso minskade symtomen. Andra insatser sasom kan fordroja upplevel­sen it ensamhet bland aldre befinner si kommunala traffpunkter och samtals­cirkel villi aldreboende.

Leave a Reply

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.